Kaikki alkoi ideasta
Niistä vuosien kokemuksista, kun tien päällä on oltu joko työskentelemässä öljysatamissa, opiskelemassa ympäri Suomea, kiertämässä samaa maata PS Kemin päävalmentajana tai nykyisen FC Kemin futsaljoukkueen päävalmentajana ja haukottu purtavaa jos mimmoisissa pikaruokaloissa ja grilleissä.
On syöty burgereita, hodareita ja kaikenlaisia hampurilaisia, mutta kaikki on ollut sitä samaa höttöä. “Eikö tästä ruoasta oikeasti saa parempaa?” kysyi Huusko itseltään.
Yrittäjäperheen poika mutusteli ideaa muutaman vuoden, kunnes päätti viimein kokeilla, josko kysymykseen saisi vastauksen. Kemin keskustassa ideaalipaikalla sijainnut pikaruokamesta Kallen Grilli sai uuden Kalle-omistajan, herra Huuskon.
Sitten lyötiin ajatusmyssyt päähän paikallisen lihatuottajan Veljekset Rönkän myyntipäällikön, Eero Mäki-Jokelan, kanssa, jotta uudesta pikaruokaravintolasta saataisiin oikeasti maukas, kannattava ja paikallisia miellyttävä.
Pakastepurilaisista paikallisiin tuotteisiin
Aluksi pyöriteltiin pakastepurilaisia, mutta samaa kamaa sai muualtakin. Pian avuksi lainattiin Antti Kalasniemi – taitava ammattikokki, joka kehitti Kalle’s Burgerin ruokalistaa ja antoi Huuskolle kullan arvoisia ohjeita siitä, kuinka saada raaka-aineet paremmiksi ja sitä kautta maku herkullisemmaksi.
Ruokia alettiin tehdä itse keittiössä alusta loppuun aina majoneesista salaatteihin ja raaka-aineet tilattiin paikallisilta toimijoilta. Niistä erikoisin oli merilapin karitsa, joka onkin Kalle’s Burgerin valttikortti.
Pian Kallelle tärkeät asiat olivat lautasella: tuoreus, hyvä maku ja paikallisuus
– Pikkuhiljaa sitä tuli itekin todettua, että no johan, kyllä tätä pikaruokaa voi oikeasti tehdä paremmin ja maukkaammin, toteaa Huusko.
Mahtava esimerkki tästä on Kemi Burger, jossa yhdistyvät lihaisa pihvi makeiden mummon kurkkujen ja mehevän majoneesin kanssa unohtamatta herkullisia bataattiranskiksia. Niin ja totta kai itse Kemi.
– Meillä tuotteiden paikallisuus on suurta valttia ja ittelle on tärkeää, että verot jäävät kotikaupunkiini, muistuttaa Huusko, joka on henkeen ja vereen kemiläinen.
– Nimikin sen jo sanoo. Ei se ole mikä tahansa burger millä tahansa nimellä. Se on Kemi Burger.
Kemiin päin
Paitsi että listalla on oikeasti maukasta ruokaa, Kalle on päässyt toteuttamaan toista hänelle tärkeää asiaa.
– Mulle kaikista tärkeintä on, että voin tarjota ihmisille töitä. Meillä on tällä hetkellä 10 työntekijää. Kaikki todella mahtavia nuoria tyyppejä, jotka ovat motivoituneita ja todistavat, että nykynuorilla on paljon annettavaa.
– Minä en tästä mitään rikkauksia hae. Niitä ei tällä alalla ole luvassa. Oma turvaverkkoni on sellainen, että siinä uskaltaa yrittää ja voi jopa epäonnistuakin, ja siksi voiton tavoittaminen ei ole se pääasia, mutta töiden tarjoaminen tuntuu hyvältä. Olen täältä kotoisin ja sydän on aina ollut Kemissä.
On kiva tarjota jotain takaisin kotikaupungille.
Eikä Kalle yrittäjäkilpailijoistakaan ole moksiskaan, päinvastoin.
– Musta on hienoa, että Kemissä on monenlaista ruokapaikkaa. En ole kateellinen kellekään yrittäjälle. Tiedän, kuinka vaikeeta tää on. Toivon vain, että me olemme löytäneet uutta asiakaskuntaa ja olen vakuuttunut, että siinä ollaan onnistuttu.